Är du intresserad av miljö, vatten och sporras av att utveckla ett mer hållbart samhälle? Då ska du söka vår utbildning till Vatten-och miljötekniker på distans i Höör. Efter examen kommer du direkt ut i arbete.
Redan i romarriket insåg man att ett samhälle är beroende av det kretslopp som vattnet utgör. För att kunna utnyttja denna så viktiga resurs byggdes anläggningar (akvedukter) för att kunna transportera allt vatten på ett säkert och effektivt sätt.
Rent och friskt vatten är en bärande del i dagens samhälle och det är essentiellt att vi inte sprider smitta och sjukdomar genom att släppa ut orenat avloppsvatten. För att det ska ske smärtfritt och med så liten miljöpåverkan som möjligt, behövs kompetens och engagemang i branschen. Som vatten- och miljötekniker har du en mycket viktig roll för att detta komplexa och livsviktiga system fungerar.
Om du finner det värdefullt och viktigt att vara med i denna process, samt är intresserad av ett yrke med stora utvecklingsmöjligheter, är vatten- och miljötekniker något för dig.
VA-sektorn står inför stora förändringar och utmaningar, med en åldrande yrkeskår där många kommer att gå i pension. Det finns ett stort behov av att både bygga ut och renovera ledningsnäten samt reningsverken om vi ska kunna klara av att möta de framtida miljökrav som samhället ställer.
Praktiska övningar på vattenverk/reningsverk
För att det överhuvudtaget ska vara möjligt att göra alla nödvändiga investeringar behöver branschen rekrytera ett stort antal personer med rätt kompetens och kunnande. Under utbildningen ordnar vi praktiska träffar på vatten- och reningsverk. Det kommer att ge dig mycket bra erfarenhet. När du utbildar dig till vatten- och miljötekniker kan du räkna med att du kommer direkt ut i jobb efter avslutad examen.
Som vatten- och miljötekniker är det din uppgift att se till att våra vattenförsörjningssystem fungerar så bra som möjligt. För att det ska vara möjligt krävs stora insatser i form av både drift och underhåll av dessa system.
Vad gör en vatten- och miljötekniker?
Som utbildad vatten- och miljötekniker har du en spännande tid framför dig. Området är stort och du kan därför hamna i en mängd olika typer av yrkesroller. Arbetsuppgifterna tenderar att bli alltmer specialiserade i en större kommun. I mindre kommuner är det troligt att du arbetar mer över hela fältet.
Yrken en vatten- och miljötekniker kan arbeta med
VA-drifttekniker
VA-driftingenjör
VA-utredningsingenjör
VA-projektledare
Man brukar säga att snittet för en vatten- och miljötekniker ligger runt 33 000 kr i månaden. Men det kan variera runt om i landet. Tänk också på att lönen kan bli betydligt högre när du går vidare till mer ledande roller.
Fysiska träffar
Utbildningen innehåller 6 fysiska träffar (1-2 gånger per termin) på cirka 1-2 dagar vardera. Vi kommer blanda annat att besöka vatten- och reningsverk.
Föreläsningar
Föreläsningar genomförs via Teams, vilket innebär att studerande, oberoende var de bor, kan närvara i realtid. Verktyget tillåter även inspelning för repetitivt lärande. Vi har 2 föreläsningar per vecka på vardera 2-3 timmar. Efter föreläsningarna kan även handledning med ansvarig lärare ske.
Övrig tid ägnas åt självstudier. Förutom tentamen har vi även inlämningsuppgifter, både individuellt och i grupp.
Vår distansutbildning till vatten- och miljötekniker är på totalt 400 YH-poäng och pågår i 2 år på heltid. Mer än en fjärdedel består av praktik (Lärande i arbete) vilket innebär att du bli väl rustad för arbetslivet. LIA görs med fördel i närheten av din hemort.
Nedan följer alla kurser i kronologisk ordning:
Dricksvattenteknik 1
Rörnätsteknik och ledningssystem
Avloppsreningsteknik
Yttre miljövård
LIA 1
Mikrobiologi
Dricksvattenteknik 2
Verksamhets- och affärskompetens
Kvalitets- och miljöstyrning
Arbetsmiljö
Styr- och Reglerteknik och Driftövervakning
Avloppsreningsteknik
Projekt-, Arbetsledning och Entreprenadkunskap
LIA 2
Examensarbete
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
I grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du godkända betyg i någon av kurserna:
Särskilda förkunskaper/villkor
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Undantag från behörighetsregler
Om du inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan du ändå komma in på utbildningen. Det handlar om 20%-regeln, paragraf 4§ i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan. Högst 20% kan alltså antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Tänk på att det är viktigt att du kryssar i 20-%-regeln om du söker till utbildningen och saknar behörighet.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta oss så hjälper vi dig!
Diya Alburhan
Utbildningsledare
Besöksadress
Anderstorpsvägen 22, 4 tr
171 54 Solna
Utbildningsansvarig
Linus Rahbek
info@arenayrkeshogskola.se