Läcksökare och Rörnätsutredare
Läcksökare och Rörnätsutredare
En utbildning för dig som vill bidra till en bättre miljö - Branschen behöver dig!
Är du teknik- och miljöintresserad och vill ha ett omväxlande yrke där dagarna aldrig är sig lika? Tycker du dessutom om att kunna arbeta ute i det fria? Då ska du söka Läcksökare och Rörnätsutredare på distans i Stockholm. Efter examen kommer du direkt ut i arbete.
LÄCKSÖKARE OCH RÖRNÄTSUTREDARE – ATTRAKTIV KOMBINATION
Är du teknik- och miljöintresserad samt vill ha ett yrke som är omväxlande och där dagarna aldrig är sig lika? Tycker du dessutom om att kunna arbeta ute i det fria? Då är läcksökare och rörnätsutredare något som kan passa dig.
Enligt Svenskt Vatten är Sveriges totala ledningsnät över 400 000 km långt, där det allmänna och privata ledningsnätet utgör ungefär lika stora delar. Vattenförlusterna är oundvikliga och det skapar stora problem för vårt samhälle. I genomsnitt hinner vi bara inspektera 5 procent av de allmänna avloppsledningarna per år. Samtidigt läcker landets dricksvattenledningar med i genomsnitt 25 procent per år. Med denna ekvation är det inte svårt att förstå att Sverige har stora utmaningar framför sig. För att klara av denna viktiga uppgift så behöver vi fler läcksökare och rörnätsinspektörer.
Läcksökare och rörnätsutredare – en attraktiv kombination
Vi står inför en gedigen utmaning att stätta status på en enorm mängd ledningar. Kameratekniken utvecklas och gör att samarbetet mellan rörinspektion/rörnätsutredning och läcksökning går in i varandra. Vi lär dig att behärska båda delarna, vilket gör att du får en attraktiv profil efter avslutad utbildning. Oavsett om du arbetar på en kommun eller på ett privat företag så kommer de att kunna använda din kompetens i flera olika typer av VA-projekt.
Arbeta med den senaste tekniken
Både rörinspektion och läcksökning lutar sig mot en allt bättre kamerateknik, vilket ger dig som läcksökare och rörnätsinspektör möjligheten att avhjälpa problem som till exempel sprickor och läckage, sättningar, rotgenomträngning och skarvförskjutningar. Man kan använda sig av kameravagnar som filmar rör med ett par meters diameter, men även nyttja fiberoptik för millimetersmå rör.
Genom teknisk, miljömässig och ekonomisk utveckling bidrar du till att göra samhället bättre i flera led. Du behövs!
LÄCKSÖKARE OCH RÖRNÄTSUTREDARE – STOR BRIST PÅ ARBETSMARKNADEN
VA-sektorn är stadd i snabb förvandling med en åldrande yrkeskår som kommer att gå i pension inom den närmaste tioårsperioden. I Sverige har vi också ett alltmer åldrande ledningsnät som kräver renovering och förnyelse. Det handlar om en förnyelsetakt som måste öka i storleksordningen 3–4 gånger, för att vi skall klara vår framtida vattenförsörjning och avloppshantering.
För att denna omvandling ska kunna ske så effektivt som möjligt efterfrågas kompetenta läcksökare och rörnätsinspektörer/rörnätsutredare som kan vara ute på fältet och göra nödvändiga kontroller, inspektioner och provtagningar. Det har tidigare inte funnits någon utbildning som tillgodoser alla behov i sektorn. Både ledningsägarna (kommunerna) och privata företag har ett stort behov att rekrytera studerande efter avslutad examen.
Utbildningen tar främst sikte på VA-sektorn (på rör som ligger nedgrävda i marken) men många av teknologierna gäller även för fastighetssidan. Dessutom finns det jobbmöjligheter inom VVS-branschen med fokus på vatten och avlopp. För en välutbildad läcksökare och rörnätsinspektör/rörnätsutredare ser arbetsmarknaden mycket bra ut och du kan räkna med att komma ut i jobb direkt efter utbildningen.
VAD GÖR EN LÄCKSÖKARE/RÖRNÄTSUTREDARE?
Vad gör en läcksökare?
Den främsta uppgiften för en läcksökare är att leta fram vattenläckor i form av utläckage på ledningsnätet. Detta sker med hjälp av olika former av mätinstrument och kontrollutrustningar. Man arbetar mycket med olika akustiska instrument som mäter ljud för att lokalisera läckorna. Andra typer är tex att man mäter flödesmängd eller att man kan filma i ledningarna.
Den andra kategorin av läcksökare jobbar med att kontrollera att en av grundfunktionerna för ledningar uppfylls, att de är täta. På vattenledningar kontrollerar man att det inte läcker ut vatten, ett utläckage. När det gäller övriga delar av ledningsnäten, i form av avloppsledningar, spillvatten och dagvatten, handlar det i stället om att det inte skall läcka in vatten, ett inläckage. Men även i dessa ledningar kontrolleras utläckage. Allt beroende på den omgivande marken. Mycket av detta arbete sker i nyanlagda ledningar, även om det förkommer kontroll av befintliga ledningar. Det sistnämnda är något som förmodligen kommer att öka, då vi på flera ställen i Europa ser hur det blir ett krav. Främst på fastighetsägare för att de ska kunna garantera att deras ledningar är täta.
Vad gör en Rörnätsutredare?
För att förstå ett rör- och ledningssystem är rörinspektion ett viktigt och effektivt verktyg. Rörnätsinspektören/rörnätsutredaren arbetar med analyser av stopp eller andra återkommande funktionsfel, besiktning och efterkontroller samt dokumentation av ledningssystemet. Den tekniska utvecklingen inom detta område har gått snabbt de senaste åren. Med effektiv utrustning kan du avhjälpa problem som rotgenomträngning och skarvförskjutning, läckage och sättningar/sprickor. Moderna kameravagnar kan filma allt från stora till millimetersmå rör. Efter avslutad inspektion ger du som rörnätsutredare ett utlåtande till kunden, för att sedan i samråd bestämma åtgärd för eventuella funktionsfel.
En rörinspektör/rörnätsutredare har en viktig funktion på arbetsplatsen. Du behöver vara duktig på att planera för att varje projekt ska vara klart i tid och med goda resultat. Om du hamnar i en större organisation är det troligt att man arbetar i team och med underentreprenörer i de olika projekten. Att ta hänsyn till kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöplaner är ett måste för en rörnätsinspektör. Storlek, placering och form kan vara variera beroende på uppdrag och vilket företag du arbetar på. Det kan till och med vara så att du får möjligheten att arbeta utomlands.
Den stora fördelen med denna utbildning är att du får en bred roll, då du kan arbeta både med läcksökning och rörinspektion/rörnätsutredningar.
VAD KOMMER JAG ATT KUNNA ARBETA SOM?
Inom VA-sektorn finns det flera olika former för att kontrollera ledningarnas status och kondition. Utbildningen syftar främst till att man skall ha en grundutbildning inom vattensidan av VA-systemet, men du kan även arbeta inom VVS-branschen. De huvudsakliga yrkesrollerna är:
- Läcksökare
- Provtryckare
- Rörnätsutredare/Rörnätsinspektör
- Rörinspektör Mark
I utbildningen får du kunskaper och färdigheter i olika provnings- och undersökningsmetoder som används i våra ledningssystem. Med denna kompetens har du en bra grund för att gå vidare i din karriär.
VAD TJÄNAR EN LÄCKSÖKARE/RÖRNÄTSUTREDARE?
Någonstans kring cirka 34 000 kr i månaden som är en medellön för vad en rörnätstekniker tjänar. Tänk också på att lönen kan bli betydligt högre när du går vidare till mer ledande roller.
DISTANSUTBILDNING
FYSISKA TRÄFFAR
Utbildningen innehåller 1-2 fysiska träffar per termin på 1-2 dagar vardera. Då genomför vi främst praktiska övningar där vi går igenom och övar på de metoder och teknologier som används generellt i branschen.
FÖRELÄSNINGAR
Föreläsningar genomförs via Microsoft Teams, vilket innebär att alla studerande, oberoende var de bor, kan närvara i realtid. Verktyget tillåter även inspelning för repetitivt lärande. Våra föreläsningar sker oftast 2 gånger per vecka. Föreläsningstiderna kan variera men är oftast cirka 3 timmar långa.
Övrig tid ägnas åt självstudier. Förutom tentamen har vi även inlämningsuppgifter, både individuellt och i grupp.
VILKA KURSER LÄSER JAG?
Vår distansutbildning till Läcksökare och Rörnätsutredare är på totalt 200 YH-poäng och pågår i 1 år på heltid. Mer än en tredjedel består av praktik (Lärande i arbete) vilket innebär att du bli väl rustad för arbetslivet. LIA görs med fördel i närheten av din hemort.
Nedan följer alla kurser i kronologisk ordning:
VA-system
VA-Läcksökning
Arbetsmiljö
Ritningsläsning och GIS
Arbetsledning och projektledning
Kvalitets- och miljöstyrning
LIA
Undersökningsmetoder och provtryckning
Examensarbete
BEHÖRIGHET
GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
I grundläggande behörighet till yrkeshögskolan behöver du godkända betyg i någon av kurserna:
- Svenska 1/Svenska A/Svenska som andraspråk 1/Svenska som andraspråk A eller motsvarande kunskaper
- Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper
UNDANTAG FRÅN BEHÖRIGHETSREGLER
Om du inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan du ändå komma in på utbildningen. Det handlar om 20%-regeln, paragraf 4§ i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan. Högst 20% kan alltså antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Tänk på att det är viktigt att du kryssar i 20-%-regeln om du söker till utbildningen och saknar behörighet.
KONTAKT
Har du frågor om utbildningen? Kontakta oss så hjälper vi dig!
Diya Alburhan
Utbildningsledare Läcksökare och Rörnätsutredare
diya.adam.alburhan@arenayrkeshogskola.se
Omfattning
200 yh-poäng
CSN-berättigad
Ja
Studietakt
100%, Distansundervisning
Studerandeavgift
Nej
Studieort?
Stockholm
Utbildningsstart
28 augusti 2023
Öppen för sen anmälan
Vi tar emot ansökningar till 4/9!