I denna korta YH-utbildning får du kunskaper om elektroniska produkter såsom brygg- och navigationssystem och dess bakomliggande teknik i marin miljö. Kursen behandlar även autonoma fartyg, energimätningssystem för att reducera koldioxidutsläpp och energikonsumtion. Du utvecklar teoretiska och praktiska kunskaper inom digitala kommunikationssystem, programmerbara system och elektroniska styrenheter. Kursen behandlar även felsökning, montage, underhåll och driftsättning inom eltekniken!
Utbildningens upplägg
Utbildningen är anpassad för yrkesverksam personal och du som studerande kan läsa utbildningen i din egen takt. Detta möjliggör vi via vår lärplattform och Teams där allt nödvändigt instuderingsmaterial finns. Vi avsätter cirka två timmars föreläsning i veckan och ger möjlighet till individuella samtal/coaching med lärare vid behov. Alla föreläsningar (sker i videoplattformen Teams) spelas in vilket gör att du kan tillgodogöra dig innehållet i efterhand, utan att oroa dig över att missa något. Kommunikation med lärare, utbildningsledare och mellan dig som studerande kan ske såväl i lärplattformen som i vår "Teamsgrupp" som är skapad specifikt för den här utbildningen. Tentamen, kunskapstest och inlämningsuppgifter läggs upp i antingen lärrplattform eller i vår Teamsgrupp. Du väljer sedan själv tidpunkt för att genomföra dessa.
Du som studerande har tillgång till vår lärplattform EduLearn med egen sida. På Edulearn finns flera olika funktioner såsom individuell studieplan, studieresultat, studiehandledningar, interaktiva övningar, länkar, individuell kommunikation med lärarna mm. I olika forum och chat finns möjlighet till kommunikation med lärare, utbildningsledare och studiekamrater. Lärplattformen löper som en röd tråd genom hela utbildningen och kan även nås via mobilen. Det finns möjlighet till anpassning av studier och enskild handledning utifrån den studerandes särskilda förutsättningar och behov.
Efter avslutad utbildning kommer du ha färdigheter om/i:
-
Felsöka kommunikations- samt navigationsutrustning
-
Utföra service, underhåll samt att programmera och driftsätta elektronik och system
-
Utföra installationsarbeten
-
Tillämpa lagar och föreskrifter vid installationsarbete
-
Använda rätt terminologi samt tekniska begrepp
-
På ett säkert sätt arbeta med laddningsutrustning
Efter avslutad utbildning kommer du ha kompetenser att självständigt/med ansvar att/förmåga att:
-
Använda och konfigurera programmerbara system
-
Analysera och arbeta med energioptimeringsprogram
-
Jobba med säkerhetsaspekter och framtidens batterianvändning
-
Läsa och tolka kopplingsscheman och servicemanualer
-
Förebygga och åtgärda fel i elektriska system och produkter i marin miljö
Kostnadsfri utbildning
Då utbildningen är statligt finansierad av MYH är den kostnadsfri för såväl arbetsgivare som studerande. Eventuell kurslitteratur bekostas dock av den senare. Utbildningen är CSN-berättigad.